عملگر ها (مبانی برنامه نویسی)
سلام خدمت همه ی دوستان و علاقمندان zero to hero
تو این مقاله سعی داریم عملگر های محاسباتی کامپیوتر رو به شما معرفی کنیم. همونطور که می دونید یکی از مهم ترین کار هایی که کامپیوتر ها می تونن برامون انجام بدن، انجام اعمال محاسباتی ریاضیه که به مراتب سریع تر و مطمئن تر از انسان می تونن این کارو انجام بدن. برای مثال زمانی که ما بخوایم به کامپیوتر بگیم عمل جمع بین دو عدد ۵۳۴ و ۴۹۳ رو برامون انجام بده، خیلی ساده می تونیم بنویسیم ۵۳۴ + ۴۹۳. دقیقا همونطوری که تو ریاضی می نویسیم.
تو عبارت های محاسباتی مثل عبارت بالا، به کاراکتر “+” که بین دو عدد قرار میگیره “عملگر” گفته میشه. و اعدادی که عملگر روشون اعمال میشه “عملوند” نامیده میشن. ما تو این پست ۶ عملگر محاسباتی کامپیوتری رو براتون تعریف می کنیم.
عملگر جمع: که همون طور که از ریاضی بلدیم، وظیفه ی جمع دو عدد یا متغیر رو به عهده داره، و با کاراکتر “+” نشون داده میشه و برای جمع دو عدد کافیه اون اعداد رو دو طرفش بنویسیم یا برای مثال برای جمع دو متغیر X و Y کافیه بنویسیم X + Y .
عملگر تفریق : که همون طور که از ریاضی بلدیم، وظیفه ی تفریق دو عدد یا متغیر رو به عهده داره، و با کاراکتر “-” نشون داده میشه و برای تفریق دو عدد کافیه اون اعداد رو دو طرفش بنویسیم یا برای مثال برای تفریق دو متغیر X و Y کافیه بنویسیم X – Y .
عملگر ضرب : که همون طور که از ریاضی بلدیم، وظیفه ی ضرب دو عدد یا متغیر رو به عهده داره، و با کاراکتر “*” نشون داده میشه و برای ضرب دو عدد کافیه اون اعداد رو دو طرفش بنویسیم یا برای مثال برای ضرب دو متغیر X و Y کافیه بنویسیم X * Y .
عملگر تقسیم : که همون طور که از ریاضی بلدیم، وظیفه ی تقسیم دو عدد یا متغیر رو به عهده داره، و با کاراکتر “/” نشون داده میشه و برای تقسیم دو عدد کافیه اون اعداد رو دو طرفش بنویسیم یا برای مثال برای تقسیم دو متغیر X و Y کافیه بنویسیم X / Y .
عملگر باقیمانده : به احتمال قوی شما با این عملگر تا بحال تو ریاضیات آشنا نشدین. اما این عملگر تو کامپیوتر کاربرد فراوانی داره و همونطور که از اسمش پیداست باقیمانده ی تقسیم دو عدد رو برامون حساب می کنه و با علامت “%” نشون داده میشه و به زبان انگلیسی (و همچنین در برنامه نویسی) به اون مُد (mod) گفته میشه. و برای استفاده از اون کافیه دو تا عملوند رو دو طرفش بنویسیم. برای مثال حاصل عبارت ۴ % ۲۵ برابر ۱ میشه. چون اگر ۲۵ رو به ۴ تقسیم کنیم، خارج قسمت ۶ و باقیمانده ۱ هست. یا برای مثال اگر بنویسیم X % 2 حاصل این عبارت زوجیت X رو برامون مشخص می کنه. یعنی اگر حاصل ۰ باشه X زوجه و اگر حاصل ۱ باشه X فرده.
عملگر مساوی : این عملگر هم مثل عملگر مساوی ریاضیاته اما با این تفاوت که از این عملگر برای نشون دادن برابری دو عبارت استفاده نمیشه. بلکه از این عملگر در برنامه نویسی برای قرار دادن مقدار حاصل از یک عبارت در یک متغیر استفاده میشه. برای مثال اگر بخوایم دو عدد رو با هم جمع کنیم و در متغیر X بریزیم باید بنویسیم X = 1 + 3. نکته ای که درباره ی این عملگر باید بهش دقت بشه اینه که همیشه سمت چپ این عملگر باید یک متغیر(یا هر مکانی از حافظه) قرار بگیره تا مقدار حاصل از عبارت داخل اون متغیر ریخته بشه.
منتظر مقاله های بعدی مبانی برنامه نویسی و الگوریتم ها باشید.
قهرمان دنیای خودت باش!
لینک پست بعدی مبانی برنامه نویسی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.