kotlin, زبان جدید برنامه نویسی اندروید
در این مقاله قصد داریم تا با یک زبان برنامه نویسی جدید به نام Kotlin آشنا شویم و ظهور این زبان در برنامه نویسی اندروید را بررسی کنیم.
در ابتدا به ماهیت این زبان میپردازیم. Kotlin یک زبان برنامه نویسی است که توسط شرک Jetbrains ایجاد شده است.این زبان, هم با استفاده از Java Virtual Machine اجرا میشود و هم این امکان را دارد تا به کد JavaScript تبدیل شود. در واقع این زبان میتواند برای تمام برنامه نویسان Go, Python, Rubby و JavaScript, جذاب باشد. یکی از اهداف این زبان این است که بر روی چندین Platform قابل استفاده باشد. در حال حاضر kotlin/jvm و Kotlin/Js وجود دارند و در حال توسعه هستند. با این حال شرکت Jetbrains تلاش میکند تا Kotlin/Native را برای Platform های دیگری مانند macOS, iOS و سیستم های IoT/Embedded ارائه دهد. یادگیری آسان این زبان, یکی از دلایل محبوبیت آن به شمار میآید.
این زبان, از سوی برنامه نویسان جاوا نیز بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. پروژه های جاوا و kotlin به راحتی میتوانند به یکدیگر تبدیل شوند و برنامه نویسان جاوا میتوانند از Library های موجود جاوا, در پروژه های Kotlin استفاده کنند. تمام framework های جاوا, حتی Framework های پیشرفته ای که بر پایه annotation Processing هستند نیز در این زبان قابل استفاده است. این زبان با Build System هایی مانند Maven و Gradle نیز تعامل دارد. جاوا و Kotlin میتوانند در درون کد های یکدگیر استفاده شوند. به این معنا که در کد های جاوا, میتوان دستورات Kotlin را فراخوانی کرد و عکس این قضیه نیز صادق میباشد. استفاده از این زبان تاثیر چندانی بر کارایی ندارد. هرچه اطلاعات برنامه نویس در زمینه برنامه جاوا بیشتر باشد, کیفیت کدنویسی وی را در استفاده از این زبان افزایش خواهد داد. کد نویسی در این زبان بسیار آسان تر از کدنویسی در جاوا است.
در Google I/O 2017, پشتیبانی رسمی اندروید از Kotlin اعلام شد. از نسخه ۳ به بعد, این امکان به صورت پیشفرض در نرم افزار Android Studio وجود دارد. این ویژگی در کنار چندین ویژگی از Java 8 به Android Studio اضافه شده است. به این ترتیب برای استفاده از این زبان, دیگر به افزودن Dependency های این زبان نیاز نداریم. همچنین پشتیبانی Google و Jetbrains از این زبان, میتواند نوید بخش یک آینده روشن برای Kotlin باشد. با توجه به تبدیل آسان جاوا و Kotlin به یکدیگر و JDK 1.6 Compatible بودن آن, برنامه نویسان اندروید نگرانی چندانی برای استفاده از این زبان قدرتمند نخواهند داشت. JNI نیز در این زبان پشتیبانی میشود و میتوان از توابع ++C و C برای کدنویسی استفاده کرد. روی آوردن اندروید به Kotlin, میتواند رشد بیش از پیش این زبان, اضافه شدن library های بیشتر, فرصت های جدید شغلی را به همراه داشته باشد.
در اینجا به برخی از ویژگی های Kotlin میپردازیم که باعث شده است کد نویسی با استفاده از این زبان, آسان تر شود:
- null safety است : هدف این ساختار, از بین بردن Null reference است. در زبان جاوا, وقتی بخواهیم از یک object که هیچ instance از روی آن ایجاد نشده است, استفاده کنیم با خطای null pointer exception مواجه میشویم.
- Data Class : با استفاده از Data Class میتوان کلاس های مدل را برای نگهداری اطلاعات ایجاد کرد. این کلاس ها بدون بدنه و به صورت تک خطی تعریف میشوند.
- پشتیبانی از Functional Programming و Lambda
- Extension Functions : با استفاده از این خاصیت, بدون ارث بری و تغییرات در ساختار کلاس, میتوانیم یک متد به آن اضافه کنیم و کارایی کلاس را افزایش دهیم.
- Documenting : زبانی که برای Kotlin Documenting استفاده میشود, Kdoc است. Kdoc که مشابه JavaDoc برای جاوا است, Document را در ساختار گوناگونی, از جمله HTML و Markdown, ایجاد میکند.
- میتوانیم در هنگام فراخوانی متد, متغیر ها را با نام آنها مشخص کنیم. این خاصیت استفاده از Data class ها را بسیار آسان میکند. اگر مقادیر را با نام آنها مشخص می کنیم, دیگر نیاز به رعایت ترتیب آنها نیست.
استفاده از این ویژگی ها در برنامه نویسی جاوا و اندروید, میتواند کدنویسی را بسیار سریع تر و آسان تر کند. واضح است که این زبان نیز, مانند هر زبان دیگری, ویژگی های منحصر به فرد خود را دارد که ممکن است از دید بعضی منتقدان ضعف به شمار آید. اما پشتیبانی android از Kotlin ممکن است باعث تغییراتی در ساختار Kotlin برای بهبود کدنویسی شود. با این حال باید دید, این زبان در آینده چه جایگاهی را در میان برنامه نویسان کسب خواهد کرد.
در این مقاله سعی بر این شد تا توضیحات اجمالی پیرامون زبان Kotlin و پشتیبانی آن توسط Android ارائه کنیم. در آینده به آموزش این زبان میپردازیم.
با ما همراه باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
آموزش Gradle – اهمیت Project Automation
درک مفهوم کدنویسی تمیز در اندروید
5 هک ساده برای کاهش سایز فایل APK
آشنایی با RecyclerView در اندروید
Open/Closed Principle در قوانین Solid
توابع در زبان برنامه نویسی Kotlin
2 Comments
Join the discussion and tell us your opinion.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
سلام سایت خیلی خوبیه دوست دارم
ممنون خیلی خوب بود