کلان دادهها (Big Data)
کلان داده
کلان داده یا داده های عظیم (big data) به مجموعه ای از داده ها گفته میشود که اندازه آن فراتر از حدی ست که با نرم افزارهای معمولی بتوان آنها را پردازش یا مدیریت کرد. ولی اهمیت داده های عظیم به سایز و مقدار داده نیست ، اهمیت کلان داده وقتی معلوم میشود که ببینیم سازمان ها یا شرکت هایی که با آنها سر و کار دارند با آنها چه میکنند. آنالیز درست کلان داده ها میتواند در تصمیم گیری ها و حرکت های استراتژیک یک شرکت تأثیر بسیار بزرگی داشته باشد و همینطور برداشت های نادرست از آنها میتواند یک سازمان را به مرز نابودی ببرد.
گرچه عبارت کلان داده یا “big data” چند صباحی ست که مورد استفاده قرار میگیرد ولی عمل جمع آوری و ذخیره اطلاعات زیاد سالهای سال است که مود استفاده قرار میگیرد. این طرح در اوایل سال ٢٠٠٠ وقتی که داگ لنی یک آنالیزور صنعتی ما رو با این طرح به وسیله سه فاکتور آشنا کرد:
- حجم : سازمان ها و شرکت ها داده ها را از منابع مختلفی گردآوری میکنند، مثله داد و ستد ، شبکه های اجتماعی و … که ذخیره آن ها سخت بود ولی با استفاده از تکنولوژی های جدید (Hadoop) این مهم دستیافتنی تر شد.
- سرعت : داده ها با سرعت های غیر قابل پیش بینی بدست می آیند و باید در زمان معنی بررسی شوند. مثلاً در فناوری RFID داده ها باید در زمان معقولی بررسی شوند وگرنه به کار نمی آیند .
- تنوع : داده ها با فرمت های گوناگونی بدست می آیند از قبیل داده های عددی یا تصویری یا صوتی و یا …
در سالهای بعد دو فاکتور پیچیدگی داده ها و تغییر پذیری داده ها هم به سه فاکتور بالا اضاغه شوند تا آنالیزور ها راحت تر و با دقت بیشتر از کلان داده ها استفاده کنند.
همانطور که قبلاً هم اشاره کردم اهمیت کلان داده به مقدار داده نیست به طرز استفاده از آن است. استفاده صحیح از کلان داده فوایدی از قبیل صرفه جویی در هزینه و وقت وکمک تصمیم گیری بهتر را دارد.
حال که تاریخچه و مفهوم کلی از کلان داده ارائه شد میخواهیم ببینیم که کلان داده در کجا به کار میرود :
بانکداری : با توجه به سیل عظیم اطلاعات وارد شده از منابع بی شمار بانکها برای مدیریت داده های عظیم به راه های جدیدی نیاز دارند . همانطور که رضایت مشتری و درک آنها بسیار مهم است، جلوگیری از خطر و تهدیدات بانکی هم بسیار مهم است که بیگ دیتا یا همان کلان داده بینشی را به آنها بدهد تا همیشه یک قدم جلوتر از سوء استفاده گران باشند.
آموزش و پرورش : در آموزش استفاده از بیگ دیتا و آنالیز بر روی آن به ما این امکان را می دهد که دانش آموزان در خطر و دانش آموزانی که در درس با مشکل مواجه اند را شناسایی و برای کمک به آنها دست بکار شد، همچنین سیستم بهتری را برای ارزیابی دانش آموزان و معلمان ارائه دهد .
دولت : سازمان ها و موسسات دولتی با آنالیز و درک داده های کلان خود میتوانند در تولید وسایل ضروری و اداره دپارتمانها و حتی کم کردن تراکم ترافیک یا جلوگیری از جرایم دست بالا را بگیرند ولی باید به این توجه داشت که دولت باید اصل شفافیت داده ها و احترام به حقوق خصوصی شهروندان را در گردآوری داده ها رعایت کند.
بیمه و درمان : سوابق بیماران و طریقه های درمان، اطلاعات نسخه ها؛ گرد آوری این اطلاعات به پزشکان این کمک را میکند که در تشخیص، تجویز و حتی عمل های جراحی دقیق تر وسریعتر باشند. آنالیز درست بیگ دیتا همینطور به بیمه ها این امکان را میدهد که بیمه شدگان را بیشتر یاری کنند.
تولید : شرکت ها و تولیدکنندگان با تجهیز و آنالیز بیگ دیتا، میتوانند کیفیت محصولات خود را بالا ببرند در حالی که از دورریز بیش از جلوگیری کنند. همچنین در تصمیم گیری های سریع و سازنده به مدیران کمک می کنند که در بازار رقابت اهمیت زیادی دارند.
خرده فروشی : در خرده فروشی ارتباط با مشتری بسیار مهم است که بهترین راه برای مدیریت و موفقیت در آن مدیریت و آنالیز صحیح بیگ دیتا است .
در ادامه با zerotohero همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.