آشنایی با نرم افزار MATLAB
MATLAB یک زبان برنامه نویسی با قابلیت بالا برای انجام محاسبات فنی است و یکی از پیشرفته ترین نرم افزار های مهندسی به شمار می رود که دارای امکانات زیادی برای رسم اشکال هندسی، مدلسازی نرم افزار های مهندسی، پردازش تصویر و سیگنال، ترسیم داده ها، برنامه نویسی و انجام محاسبات مهندسی و پژوهشی میباشد. نام این نرم افزار پرکاربرد از دو بخش Matrix و Laboratory به معنی آزمایشگاه ماتریسی برگرفته شده است. اولین تلاش ها برای خلق چنین اثر پیشرفته و کارآمدی از سال ۱۹۷۰ در دانشگاه نیومکزیکو و استنفورد جهت حل مسائل تئوری ماتریس ها، جبر خطی و آنالیز عددی صورت گرفت. در واقع متلب یک سیستم ماتریس محور برای محاسبات ریاضی و مهندسی است. تمام مقادیر اعم از اعداد، بردارهای، نوشته ها و… بصورت ماتریس تعریف میشوند.
ماتریس ها، معادلات دیفرانسیل، رشته های عددی، اطلاعات، ترسیمات و گرافها که از ابزارهای مهم در ریاضیات به حساب میآیند، همه و همه در متلب به آسانی در دسترس کاربر قرار دارد. برتری این نرم افزار یا بهتر بگوییم این زبان برنامه نویسی از همتایان خود همچون C و پاسکال، زبان ساده تر و کتابخانه ها و ابزار های از پیش تعریف شده برای گستره ی وسیعی از علوم مهندسی می باشد که کار با این نرم افزار را بسیار ساده میکند.
این نرم افزار توانایی محاسبه، نمایش و برنامه نویسی در محیطی ساده و با دستورعملهای آشنا را گردآوری کرده است. در سالیان اخیر، متلب به ابزاری بسیار قدرتمند برای انجام پردازش های پر زحمت و سنگین مهندسی تبدیل شده است. کاربر میتواند بسادگی توابع و برنامه های خود را با استفاده از کدها و توابع MATLAB بنویسد و در صورتیکه تعداد آنها زیاد باشد با اختصاص یک زیر شاخه برای آنها از مجموعه آنها یک جعبه ابزار درست کند. همچنین می توان در محیط گرافیکی یا GUI در متلب نمایی زیبا به برنامه اختصاص داد و سرانجام نرم افزار جداگانه ی خود را تولید کرد.
نرم افزار متلب همچنین دارای جعبه ابزار های متنوعی برای انجام محاسبات مختلف است. که از جمله آنها می توان به جعبه ابزارهای پردازش سیگنال (Signal Processing)، پردازش های آماری (Statistics)، شبکه های عصبی (Neural Network)، دریافت تصویر (Image Acquisition)، سیستم های کنترلی (Control Systems)، طراحی فیلتر (Filter Design)، منطق فازی (Fuzzy logic)، الگوریتم های ژنتیک (Genetic Algorithms)، ابزار حل معادلات دیفرانسیل (PDE Tools) و غیره اشاره نمود.
برای کار حرفه ای با نرم افزار متلب، کاربر باید نام دستورات و توانایی های آن را به خوبی بداند و این جز با تمرین بسیار تحقق نمی یابد. اما باید به این نکته دقت داشت که طراحی نقشه مناسب برای حل یک مسئله و طرح ایدهی حل، از اولویت و اهمیت بسیاری برخوردار است. کافیست کاربر به درستی سوال و مشکل پیش رو را درک نماید و سپس در صدد حل آن برآید.
Help نرم افزار متلب از مهمترین و بهترین بخش های این نرم افزار می باشد که به راحتی می توان نام دستورات و نحوه عملکرد آنها را از این بخش همراه با مثال های موجود مطالعه نمود. لذا تاکید ما بر آن است که کاربر بیش از آن که با کد ها آشنا شود، باید در فهم مسئله و یافتن شیوه حل آن بکوشد و این مهم جز با تمرین در این زمینه میسر نخواهد شد.
در ادامه با آموزش نرم افزار MATLAB با ما همراه باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
وارد کردن معادلات در فلوئنت بدون استفاده از UDF
معرفی نرم افزار ماشین کاری PowerMill
5 نکته در مورد ایجاد یک شبکه با کیفیت بالا
حل معادلات در MATLAB – بخش اول (معادلات معمولی)
شرط ها در MATLAB – بخش سوم (عبارت های شرط خاص دستور if)
شرط ها در MATLAB – بخش دوم (دستور switch)
2 Comments
Join the discussion and tell us your opinion.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
مطالبی خوبی برای آشنایی با این برنامه بود.در مورد کاربرد متلب در تحلیل ارتعاشات و حرکت سیال هم مطالبی مختصر و مفیدی ارائه کنید.
خواهش میکنم.حتما مثال های کاربردی از دروسی همچون محاسبات عددی،ریاضیات مهندسی،برنامه نویسی،ارتعاشات،سیالات،دینامیک ماشین،کنترل و… بیان خواهد شد.