جاوا و جاوا اسکریپت, تفاوت ها و شباهت ها
شاید برای بسیاری از افراد که وارد دنیای برنامه نویسی میشوند این سوال مطرح باشد که چه تفاوتی میان جاوا و جاوا اسکریپت وجود دارد. علت این سوال نیز شباهت نام این دو زبان برنامه نویسی به یکدیگر است. در این مقاله قصد داریم تا با بررسی ماهیت این دو زبان, به این سوال پاسخ دهیم.
جاوا
Java یک زبان برنامه نویسی است که توسط شرکت Sun ایجا شد. این زبان برنامه نویسی که بر پایه شی گرایی بنا شده است, برای پیاده سازی بسیاری از پروژه های برنامه نویسی مناسب است. ابزار بسیار قدرتمند و متنوعی در این زبان وجود دارد که میتواند برنامه نویس را در هر نوع پروژه ای یاری کند. بنابراین جاوا به چهار نسخه تقسیم شده است تا پاسخگوی هر نوع نیاز برنامه نویسان باشد:
- Java Enterprise : با استفاده از این نسخه جاوا, Server برنامه ها را میتوانیم ایجاد و برنامه نویسی کنیم. عملا یکی از قدرتمند ترین بخش های Java, همین بخش است که ابزار پر قدرتی مانند Spring, Hibernate, Servlert و غیره را شامل میشود.
- Java Mobile : این نسخه از Java برای پیاده سازی دستگاه های قابل حمل استفاده میشود. در گذشته از این نسخه برای ایجاد نرم افزار های موبایل برای تلفن های همراهی که از سیستم عامل Java پشتیبانی میکردند, استفاده میشد. اما امروزه این نسخه منسوخ نشده است. این نسخه برای برنامه نویسی دستگاه هایی که در زمینه اینترنت اشیا کاربرد دارند, استفاده میشود.
- Java FX : این نسخه از جاوا نیز برای پیاده سازی نرم افزار های Desktop کاربرد دارد.
- Android : با استفاده از Java میتوانیم نرم افزار های اندروید را نیز ایجاد کنیم. ساختار و منطق برنامه های اندروید, با استفاده از زبان Java نوشته میشود.
برای شروع هریک از نسخه های ذکر شده باید با ساختار اولیه جاوا آشنا شویم که به آن Java Core گفته میشود. شرکت Oracle جاوا را از شرکت Sun خریداری کرده است و توسعه Java اکنون توسط شرکت Oracle انجام میشود.
جاوا اسکریپت
زبان Mocha اولین نسخه این زبان بود که توسط شرکت Netscape ایجاد شد. سپس نام آن به LiveScript تغییر کرد و پس از یک توافق نامه میان Sun و Netscape نام این زبان به JavaScript تغییر کرد.
در ابتدا قصد بر این بود تا وب به حالت پویا تر درآید. انیمیشن ها, واکنش نسبت به رویداد ها و رفتار هایی از این قبیل باید به وب افزوده میشد. بنابراین وب به یک زبان کوچک برای پیاده سازی این خواسته ها نیاز داشت. اما این زبان نباید به دانش بالایی از مهندسی نرم افزار نیاز داشته باشد. در همان زمان جاوا رشد چشم گیری داشت. از سوی دیگر طراحان وب بدون دانش برنامه نویسی با استفاده از HTML ظاهر برنامه های تحت وب را طراحی میکردند. بنابراین باید یک ابزاری تولید میشد که برای هر دو گروه قابل استفاده باشد. به این ترتیب زبان Mocha تولید شد. در همین زمان شرکت Sun قصد داشت تا Java در مرورگر ها نیز پشتیبانی شود. اما جاوا یک زبان بسیار بزرگ بود و برای اسکریپت نویسان و طراحان بسیار پیچیده بود. بنابراین بر اساس توافق میان Sun و Netscape, جاوا برای پیاده سازی قسمت های پیچیده برنامه های وب و جاوا اسکریپت برای قسمت های مربوط به استفاده کنندگان از این برنامه های تولید شده (Client) در نظر گرفته شد. این بخش کوتاهی از سرگذشت JavaScript بود که علت وجود نام Java در آن را مشخص میکند.
یکی از ویژگی های اصلی JavaScript نوشتن آسان آن است که به زبان انسان نزدیک تر است. بنابراین باعث میشود تا خوانایی آن آسان تر باشد.
تفاوت ها
- Java از یک نوع مشخص برخوردارند. به این معنا که اگر یک متغیر را از نوع عددی تعریف کنیم, تا پایان این متغیر از نوع عددی است و نمیتوانیم مقدار غیر عددی به آن ارسال کنیم. اما در JavaScript چنین محدودیتی وجود ندارد
- جاوا یک زبان شی گرایی است با این تفاوت که جاوا اسکریپت یک زبان برای اسکریپت نویسی است. زبان های اسکریپتی نقطه روبروی زبان های کامپایلی هستند. زبان های کامپایلی فایل های قابل اجرا را تولید میکنند اما زبان های اسکریپتی در هنگام اجرا به دستورات ماشین(Machine Code) تبدیل میشوند.
شباهت ها
- امروزه هم Java و JavaScript میتوانند برای پیاده سازی سرور برنامه ها استفاده شوند. در JavaScript این کار با استفاده از Node.js انجام میشود.
- با استفاده از هر دو زبان میتوانیم نرم افزار های موبایل ایجاد کنیم.
در این مقاله سعی بر این شد تا علت شباهت میان اسم این دو زبان برنامه نویسی را بررسی کنیم. مطمعنا شباهت و اختلاف میان این دو زبان, بسیار موارد بیشتری را شامل میشود که لازمه آن دانش تخصصی در زمینه هریک از این زبان ها است. در این مقاله تنها به ماهیت کلی این دو زبان پرداختیم.
با ما همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.