i3-wm سادگی در اوج سرعت
قهرمانان لینوکسی سلام! آماده باشید تا در مورد یکی از هیجان انگیز ترین و سریع ترین مدیر پنجرههای لینوکس با یکدیگر صحبت کنیم.
امروزه توزیعهای مختلف گنو/لینوکسی با محیط های دسکتاپ(Desktop Enviroment) مختلفی ارائه میشوند که تقریبا همهی آنها شامل یک محیط گرافیکی زیبا به همراه نرم افزار های مورد نیاز هستند. به عنوان مثال اگر شما از اوبونتو استفاده میکنید، محیط دسکتاپ شما به صورت پیشفرض unity Gnome و یا xfce میباشد.(یا بسته به سلیقتان هر محیط دیگری میتواند باشد).
اما محیطی که ما میخواهیم در مورد آن صحبت کنیم یک مدیر پنجره است که بسیار سبکتر از محیط دسکتاپی میباشد و انعطاف پذیری به نسبت بالایی در کاستومایز کردن و کانفیگ کردن دارد.
i3 ساده و سریع
i3 یک ویندوز منیجر سربع و سبک هست که خود بسته آن در حد چند مگابایت حجم دارد.
- i3 به سخت افزار قدرتمندی نیاز ندارد.
- منابع خیلی کمی از سیستم را مصرف میکند.
- قابلیت شخصی سازی بالایی دارد.
بر عکس محیطهای دسکتاپی، i3 (و در کل مدیر پنجره ها) حالت کامندلاینی دارند و خبری از منوی برنامه ها به صورت گرافیکی و کلیک کردن بر روی فایل ها نیست! شما در i3 به ندرت به موس نیاز پیدا میکنید و تمام کارتان با کیبرد انجام میشود. اگر با ترمینال دوست باشید بعد از مدتی استفاده از i3 سرعت خیلی زیادی کارتان با با برنامه ها احساس خواهید کرد.
نصب و راه اندازی
اگر از سیستم عامل دبین Debian و یا سیستم عامل های دبین بیس (همانند اوبونتو) استفاده میکنید کافیست در تزمینال دستور زیر را بزنید و i3 را به همراه چند برنامه پیشنیاز نصب کنید.
sudo apt install i3 i3status dmenu i3lock xbacklight feh
مجموع تمام پکیج ها چیزی کمتر از ۲۰MB میباشد و شما با چنین حجم کمی صاحب یک محیط دسکتاپ شده اید! حال کافیست از محیط فعلی خود لاگ اوت کنید و سپس دوباره با انتخاب i3 لاگین کنید.( همانند شکل زیر برای محیط GNOME )
کانفیگ اولیه i3
پس از نصب i3 وقتی برای اولین بار وارد محیط مدیر پنجره میشوید با یک صفحه روبرو میشوید که باید نحوه کانفیگ را انتخاب کنید، اگر برای بار اول است که از i3 استفاده میکنید توصیه میکنیم گزینه Default را انتخاب کنید.
در مرحله بعد باید mod-key را انتخاب کنید، mod-key به زبان ساده کلید میانبر اصلی در i3 میباشد که تقریبا برای هرکاری در محیط این مدیر پنجره باید از آن استفاده کنید. در اینجا میتوانید کلید win-key (Super) و یا Alt را به عنوان mod-key انتخاب کنید.
بعد از پایان این کار مدیر پنجره شما آمادست، کافیست دست به کیبرد بشوید و از آن استفاده کنید! برای مثال شما میتوانید با کلید ترکیبی Mod-key+Enter یک ترمینال باز کنید و یا با Mod-Key+d به منوی برنامه ها دسترسی داشته باشید.
برای کانفیگ و استفاده های اولیه i3 در مقاله های بعدی با ما همراه باشید..
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
آشنایی با مفهوم Load Balancing
۱۰ دستور مهم و کاربردی در لینوکس
توزیعهای مختلف لینوکس بر روی ویندوز ۱۰
نحوهی اجرای دستورات لینوکس در برنامههای پایتون
۶ دستور خطرناکی که نباید در لینوکس از آن استفاده کرد
آشنایی با مفاهیم پایهای شبکه در لینوکس
3 Comments
Join the discussion and tell us your opinion.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
سلام
برای نصب و راه اندازی در سیستم های رد هت بیس مثل CentOS چه فرمانی رو باید تایپ کنیم ؟
کافیست بسته های بالا را به وسیله مدیر بسته توزیع مورد نظر خود نصب کنید، برای اطلاع بیشتر پیرامون نحوه نصب نرم افزار در centos میتوانید مطلب زیر را مطالعه فرمایید
https://zerotohero.ir/?p=8137
اقای مهندس مطالبتون بسیار مفید و اموزنده بود
اگر ممکنه حتما این مسیر رو ادامه بدید.